Søg
Close this search box.

Vakuumruder – en status

______________________________________________________________________________

Interessen for vakuumruder vokser, 

men der er stadig barrierer der skal overvindes.

Vakuumisolerende ruder, giver nye dagslysmuligheder 

med forbedret termisk og akustiske funktioner. 

Disse egenskaber forbedrer bygningens driftsmæssige ydeevne og beboerkomfort, 

sparer energi og omkostninger, hjælper med at reducere drivhusgasemissioner 

og understøtter den fremtidige samlede ejendomsværdi. 

Industriens interesse for vakuumruder er stigende, 

men der er stadig barrierer der skal afklares.

_________________________________________________________________________________

Af Carl Axel Lorentzen

Diplomingeniør glasfakta.dk

Grafik: NSG Pilkington

’Monolitiske’ vakuumruder består af to kantforseglede glas (glass-to-glass) adskilt af afstandsstykker med et mellemrum i vakuum. Ligesom traditionelle termoruder kan vakuumruder bruges i næsten ethvert vinduesprodukt til nybyggeri, renovering og eftermontering i kommercielle, bolig- og institutionelle projekter. 

Vakuumruders lette to-lags tynde design gør dem til et godt alternativ til opdatering af enkeltglas konstruktioner, fx til renoveringer i bevaringsværdige bygninger.

Glassene der er hærdede glas kan opnå termisk ydeevne U-værdier på ca 0,6 W/m2K.

Kombineres den tynde vakuumrude med et udvendigt almindeligt energiglas, blev der på den store glasmesse GlasTec i Düssedorf i efteråret vist en rudekombination med en samlet U-værdi på 0,29 med en tykkelse på 30,2 mm.

Velux fortalte på IYOG22 (FNs International Year Of Glass 2022) symposiet på Aalborg Universitet i maj 2022, at vakuumruder indgår i deres undersøgelser af fremtids glasmuligheder.

Historie

Siden, University of Sydney først fremstillede prøver med vakuumruder i 1989, har producenter i Kina, Taiwan og Europa videreudviklet vakuumruder siden 2000.

 Vakuumruder på over 3 meter er nu tilgængelige. Og med videnskab og teknik er der aktuelt også solid viden med hensyn til, hvordan man designer dem.

NSG Pilkington introducerede ‘Spacia’ allerede i 1996. Pilkington Spacia™ sælges i Europa.

Standard og vejledninger

Standarder sikrer konsistens og giver en slags garanti for produktet. 

I 2018 kom standarden: ”DS/ISO 19916-1 Bygningsglas – Vakuumisoleringsvinduer – Del 1: Grundlæggende produktspecifikation og metoder til evaluering af termisk og lydisolerende ydeevne”.

Del 1 giver en specifikation for vakuumruder. 

I 2021 kom standarden: ”DS/ISO 19916-3 Bygningsglas – Vakuumisoleringsvinduer – Del 3: Prøvningsmetoder til evaluering af ydeevne under temperaturforskelle”.

Del 3-giver prøvningsmetoden til evaluering af ydeevne under temperaturforskelle.

NREL (National Renewable Energy Laboratory) har i september 2022 udgivet “Guidelines and Specification for Enhance Durability Evaluation of Isolating Glass and Vacuum Isolating Glass Units” (Retningslinjer og specifikationer for forbedret holdbarhedsvurdering af termoruder og vakuumruder).

Arbejdsgrupper i den amerikanske standard organisation ASTM blev i september 2022 dannet for at udvikle vakuumrude-specifikationer, holdbarhed og styrkestandarder, hvor hensigten er at få en amerikansk standard offentliggjort i 2025.

Vacuumrude produkter

Det første kommercielle vacuumrude produkt, Spacia, blev lanceret af NSG i 1996. Dette blev umiddelbart efterfulgt af en udvidelse af produktionskapaciteten og kort efter etablerede NSG en anden specialbygget VIG-fabrik nær Tokyo. I Europa sælges det under navnet Pilkington Spacia™.

Det amerikanske selskab VITO (tidl. PPG) tilbyder VacuMax™ VIG. 

Seneste udvikling i Europa er at AGC Glass Europe og Schüco blevet enige om at indgå i et strategisk udviklingssamarbejde for at samle knowhow og teknisk ekspertise, udnytte synergier inden for forskning og dermed aktivt fremme udviklingen af ​​fremadrettede løsninger med vakuumruder og aluminiumssystemer.

AGC havde udforsket og forsket i vakuumglasinnovationer i flere år, men det virkelige momentum begyndte efter at have slået kræfterne sammen med Panasonic for at kombinere deres plasmaskærmteknologi til forbrugerelektronik med AGC’s glasekspertise. Brug af Panasonic-teknologien til fremstilling af termoruder betød, at AGC skulle designe en produktionslinje med helt skræddersyede maskiner og integrere dette udstyr i et kontinuerligt produktionsflow, der opfylder glasindustriens krav med hensyn til automatisering og pålidelighed. 

Denne vakuumrude, kaldet FINEO®, leverer den samme energiydelse som 3-lags ruder uden at gå på kompromis med stilen. Sammenlignet med 3-lags ruder er en Fineo-rude i samme størrelse 4 til 5 gange tyndere og en tredjedel af vægten. Med sin tynde profil kan den integreres problemfrit i både renoveringsprojekter eller nybyggerier. I modsætning til andre vakuumglasteknologier har FINEO® – eksklusivt for AGC – ingen synlig evakueringsport og har meget slanke kanttætninger, hvilket giver det mest uhindrede udsyn.

Som de fleste produkter med afsæt i teknologisk innovation var vakuumruder højt prissat i en længere introduktionsperiode. Prisen er aktuelt på vej ned som et resultat af fortsat produktudvikling og flere udbydere af ruderne.