Søg
Close this search box.

TO NYE UDGIVELSER OM SIKKERHEDSGLAS

Glasindustrien har netop færdiggjort to nye udgivelser om anvendelsen af sikkerhedsglas. De to udgivelser retter sig mod hver sit anvendelsesområde: Boliger og offentlige bygninger. Glassikre miljøer i boliger har Glasindustrien vejledt om i flere år, mens udgivelsen om sikkerhedsglas i offentlige bygninger er helt ny.

Formålet med begge udgivelserne er understrege og illustrere Glasindustriens anbefalinger vedr. anvendelsen af sikkerhedsglas, der udvider anvendelsen i forhold til det gældende Bygningsreglement. Årsagen til anbefalingerne er Glasindustriens grundige kendskab til de ofte dramatiske skæreskader, der kan opstå i omgangen med traditionelt floatglas glas. Sikkerhedsglas er kendetegnet ved, at det enten er hærdet – og dermed gjort 3-5 gange stærkere end traditionelt float-glas – eller ved, at glasset er lamineret, så glassets skår selv efter brud bliver hængende i lamineringens folie (PVB eller EVA).    

Glasindustrien understreger i sine udgivelser, at anvisningerne her ofte vil være mere restriktive end Bygningsreglementet. Især i forbindelse med glassikkerhed i boligerne bygger rådgivningen på statistikker over skæreskader i hjemmet, udarbejdet i samarbejde med Odense Universitets Hospital.

På basis af indbringelser over en femårig periode (frem til 2013) ses det, at 1500 kommer til skade i hjemmet på grund af uhensigtsmæssig omgang med glas. Statistikken viser også at skaderne opstår, fordi de anvendte glastyper ikke er sikkerhedsglas.

De aktuelle udgaver af vejledninger om sikkerhedsglas fremstår opdaterede og informative, nu med 3-dimensionelle illustrationer og en tydelig og grundig gennemgang af de kritiske områder i en bygning, som Glasindustrien anbefaler udført med sikkerhedglas.

Udgivelserne bygger på en række forudsætninger, der er givet i BR18, fx Vejledningen om glaspartier, glasflader og værn af glas i bygninger, men også standarder for personsikkerhed som DS/EN 12600, DS/EN 12150 og standarderne for lamineret personsikkerhedsglas som DS/EN 14449 og DS/EN 12543.

Se også på glasindustrien.dk vejledninger og datablade om termisk hærdet glaslamineret glas og Glasindustriens øvrige vejledninger.

De to nye vejledninger om sikkerhedsglas er udarbejdet i samarbejde med Glasindustriens svenske søsterorganisation Glasbranschföreningen.

 ——————- 

GODT NYTÅR 2021.