Søg
Close this search box.

San Diego: Smart glas signalerer teknologi og dynamisk fleksibilitet

Kilde: Proesler Kommunikation GmbH

IQHQ, et førende amerikansk ejendomsudviklingsselskab indenfor bioteknologi, har valgt elektrokromt glas til at skabe en af ​​de største smarte glasinstallationer i verden: IQHQ’s Research and Development District (RaDD) på 1,7 mio. kvm. i San Diego.

SageGlass vil levere 14.000 kvm. SageGlass Harmony® elektrokromt glas, kontroller og software til projektet, der ligger prominent ved havnefronten i San Diego.

Elektrokromt glas – også kaldet smart glas eller dynamisk glas – bruger avanceret intelligens til automatisk at tone glasset, hvilket reducerer blænding og regulerer temperaturer, mens det slipper naturligt lys ind. Teknologien tilbyder energibesparelser og god kontakt med omgivelserne udenfor.  

– Elektrokromt glas betyder, at bygningernes indeklima bliver behageligt og komfortabelt samtidig med, at energieffektiviteten opretholdes, pointerer SageGlass’ vicedirektør for salg og marketing, Ryan Park.

Elektrokrome glas i Ruseløkka skole ændre LT efter dagslysets styrke.

Elektrokrome glas i ny norsk skole

Ruder, hvis g-værdi styres med svagstrøm i en følsom belægning, får fine brugeranmeldelser

Ruseløkka Skole i Oslo har opført en ny skolebygning, der lever op til de højeste standarder for bæredygtig energieffektivitet. Skolens facader er delvis udført med bygningsintegrerede solceller, og for at imødekomme projektets ambitiøse dagslyskoncept arbejder bygningen med elektrokrome ruder fra Saint-Gobain producenten SageGlass.

Den norske tegnestue Gasa Arkitekter AS har disponeret over 110.000 kvm. i en bygning på i alt syv etager for at give plads til de ca. 1000 elever på skolen i Oslo-forstaden Ruseløkka.

Det justerbare, elektrokrome glas fra SageGlass tilpasser sig de klimatiske forhold samt intensiteten af dagslyset og regulerer lys og varme i bygningen automatisk. Det sker med en særlig lysfølsom belægning på rudernes glas: Den elektrokrome rude virker ved, at der passerer lavvolt elektriske ladninger henover en mikroskopisk tynd belægning på glasoverfladen. og herved aktiveres belægningen, som skifter farve fra klar til mørk. Den elektriske strøm kan aktiveres manuelt eller ved hjælp af sensorer, der reagerer på lysintensitet. En fordel ved elektrokromiske smart vinduer er, at det kun kræver elektricitet til at ændre sin opacitet, men ikke til at opretholde en bestemt tone. Kilde: Glasfakta.

Glassets gennemsigtighed og det uhindrede udsyn til det fri giver et højt niveau af visuel og termisk komfort. Rektor på Ruseløkka Skole, Merete Hansen, er imponeret over denne nyskabelse inden for ruder.

– Jeg har hjørnekontor med udsigt til skolegården. Gennem SageGlass kan jeg altid holde styr på, hvem der kommer i skole, og hvordan børnene tilbringer deres frikvarter. Selv i glassets mørke tilstand på en solrig dage er udsigten uhindret, samtidig med at indkigget er begrænset. Følelsen af ​​gennemsigtighed og muligheden for at skærme sig selv for indkig er resultatet af en innovativ teknologi, som jeg vil anbefale varmt til denne type bygninger, lyder det fra rektor Merete Hansen. 

Ruseløkka Skole er et projekt under FutureBuilt, som er en norsk platform for byklimainnovation rettet ligeligt mod udviklere, arkitekter, kommuner, entreprenører og bygningsbrugere. 

Målet er at producere 100 modelprojekter, der opfylder FN’s og klimakonferencens klimakonferences mål for bæredygtig udvikling og reducere CO2-udledningen med mindst 50 procent. 69 modelprojekter er blevet implementeret siden 2010.

Ruseløkka Skole er et af dem.

-sab