En udbredt opfattelse af glas som neutralt og umeddelsomt tilbagevises af et nyt domicilprojekt i Skøyen ved Oslo. Her er det glas og ruder, der leverer det store drama
Af Poul Sabroe
Kilde: Glass & Facade, Norge
Foto: Adam Stirling
Især om aftenen er Orkla City en sublim oplevelse, når det kombinerede erhvervs – og boligprojekt stråler med sine oplyste ruder i spændstige dimensioner fra 800 mm i de nedre til 2400 mm i de øverste plan på det 16 etager høje kontortårn.
For ide og design står NSW Arkitektur, der er en af Norges største, uafhængige tegnestuer: – Et hus, der også er en komplet bydel med maksimal åbenhed og invitation til trafik fra gade og plads, det er ambitionen, forklarer den ordførende arkitekt, Thor Arne Kleppan, MNAL, partner i NSW Arkitektur.
Den tanke præger i den grad det nye domicil i Oslo-bydelen Skøyen og realiseres med vekslende bygningshøjder (7-16 etager), men især med vekslende rudedimensioner og et rytmisk skifte mellem åbne og lukkede facadepartier. På de fleste strækninger af facaden brugte facadeentreprenøren Staticus præfabrikerede moduler, mens de nedre facadelukninger, herunder parterret blev løst med 4-lags ruder i alu-profiler. På bundlinjen opleves et varieret, dynamisk og aktivt domicilhus til industrikonglomeratet Orkla, hvis målsætning også var at præsentere sig maksimalt bæredygtig, innovativ og i takt med tiden. Derfor er ingen tiltag sparet for at gøre den 25.500 kvm. store bygning fortjent til det norske energimærke A og en BREEAM Excellent certificering: Tagterrassens rækværk har dobbeltsidige solceller, alle facadeelementer er udstyret med energiregulerende glas og i isolerede partier i anvendes dynamisk farveskiftende ruder fra Merck. Rudernes lystransmittans og solafskærmning reguleres ved hjælp af en innovativ krystalteknologi, kaldet Eyrise™.
– Anvendelsen af dynamiske løsninger blev begrænset af den høje anlægspris, at så vi kun anvendte den dynamiske løsning i et begrænset rudeparti, der vender ud mod terrassen og, hvor mekanisk solafskærmning var uønsket, forklarer Thor Arne Kleppan til det norske fagmagasin Glass & Facade.
Meget peger på, at det vellykkede domicil, der har fået flere rosende omtaler, er et fint resultat af et samarbejde mellem facadeentreprenøren Staticus, den litauiske producent af facadeelementer med Pressglas ruder, profilproducenten Wicona, konceptproducenten bag de solaktive værn, Powerrail (repræsenteret af norske Sagstuen) og leverandøren af de elektrokrome rudepartier, hollandske Merck. Powerrails værn er epokegørende udstyret med aktive solceller på begge sider og leverer over et forløb på 35 m op til 14.000 kWh strøm som et bidrag til bygningens energiforsyning.
– Med solcelleværn kan man producere betydelig mere strøm end med et tilsvarende antal solcellepaneler på tag; vel at mærke uden at optage unødig plads af byggeriets areal. Den producerede strøm er tilknyttet et stationært batteri, så overskudsproduktion kan lagres til senere på døgnet med et højere forbrug, forklarer Powerrail, der i Norge repræsenteres af Sagstuen.
Merck oplyser, at det dynamiske produkt Eyrise™ er ved at få fodfæste i markedet med formater fra 405 x 410 mm op til 3505 x 1600 mm og en bred vifte af variationer på farvningsgraden fra en LT på 37/2 (ufarvet/farvet) til 60/29. Ruderne er CE mærkede efter EN 14449:2005 og EN 1279:2018.
Links
Data
Projekt: Orkla City, Skøyen, Oslo
Facaderuder: Pressglass SA
Opbygning: 6H-20-6-20-44.2LH
Rudedimensioner: 3329 mm x 754/1154/2324 mm
Profilsystem: Wicona Wictec 60 EL
Elektrokrome ruder: Merck Netherlands BV
Antal: 26
Areal: 90 kvm.
Lystransmittans, klar/farvet: 45/7
Reaktionstid, farvning: 1 sek.
U- og g-værdier: 1.0 W.m²K og 0.12-0.29
Opbygning: Guardian SN75
8H – 8Cell – 20Ar – 66.2
Se også vedstående konstruktionsskitse
Elektrokrome Merck Eyrise™ ruder skifter farve på 1 sekund. Resultatet ses på disse fotos.
Interiørets temaer udføres gennemgående med glas som her værnet fra den indskudte etage på 1. sal.
Facadens forskellige rudeformater eer alle udført som 4-lags energiruder med lamineret glas inde.