Søg
Close this search box.

NORDISK DIALOG SIGTER PÅ EUROPÆISK DIMENSION

Den stiftende forsamling bag The Association of Glass Nordic mødtes i Stockholm i den første uge af november. Øverst f.v.: teknisk konsulent i svenske Glascentrum Fredrik Hall Johansson, projektleder i Glass – og Fasadeforeningen, Norge, Beate Solem, CEO i Glascentrum, Sverige, teknisk konsulent Anna-Lena Fransson, formand i Glasbranschföreningen, Sverige, Jonas Nilsson, administrationschef, CEO i Glarmesterlauget i Danmark Poul Henrik Madelung, direktør, CEO i Glasbranschföreningen, Sverige, Erik Haara, formand i Svensk Planglasförening Joel Rosenqvist, direktør CEO i Glass – og Fasadeforeningen, Norge, Bjørn Glenn Hansen, teknisk konsulent i Glarmesterlauget i Danmark, glarmester Mikkel L. Thomsen, formand i Glarmesterlauget i Danmark, glarmester Torben Nielsen , formand for Glasindustriens teknikudvalg, Danmark, diplomingeniør og rådgiver i Glasfakta Carl Axel Lorentzen, direktør, CEO i Finnish Flat Glass Association Jenni Heikkilä, projektleder i Glasbranschföreningen, Sverige, Melinda Lemke samt kommunikationschef i Glasindustrien, Danmark, redaktør Poul Sabroe.

Syv nordiske glasforeninger stiftede i begyndelsen af november The Association of Glass Nordic. Bæredygtighed og kontakten til Europa er øverst på to-do listen 

Af Poul Sabroe

En ny faglig forening blev dannet i begyndelsen af november: The Association of Glass Nordic. The Association of Glass Nordic – forkortet AGN –  er kronen på værket i det samarbejde mellem de glasfaglige organisationer i Norden, der tog sin begyndelse på Glasstec i Düsseldorf 2016.

Afgørende nyt er det, at samarbejdet i Norden nu er en selvstændig organisation, hvis formål er til enhver tid at repræsentere alle fire nationers glasforeninger gennem én enkelt ambassadør. Hvad begyndte som en idé er i dag vokset til en praktiseret og kontinuerlig dialog, som føres såvel online som på fysiske møder: Syv foreninger – én stemme!

– The Association of Glass Nordic er et eksempel på, at store visioner kan blive til virkelighed, når gode viljer aktiveres, hedder det det i en udtalelse fra den nystiftede forening. Det er viljen til at deles om viden og iveren efter at nå et mål, der er drivkraften bag The Association of Glass Nordic. Netop nu arbejder foreningen på at udvikle et fælles beregningsværktøj til brug for udfærdigelsen af EDP dokumenter (Environmental Product Declaration). Miljøspørgsmålet fylder meget i hele den nordiske region, og det er derfor forventeligt at en række fællesnordiske initiativer vil blive taget med afsæt i bæredygtighed.   

Foreningernes individuelle arbejde med de nationale lovgivninger vil også blive præget af ambitionerne i The Association of Glass Nordic. Indenfor emner som sikkerhed og sikring vil en række fælles initiativer kunne tages, som også involverer national lovregulering; det samme gælder i spørgsmål om kvaliteten af glasprodukter som fx energi – og termoruder.

Målet er derfor også at gå i dialog med såvel de nationale myndigheder som med Nordisk Råd, hvis initiativer i deres struktur minder om arbejdet i The Association of Glass Nordic.

Endelig er det planen at udvikle den europæiske dialog indenfor rammerne af The Association of Glass Nordic.

På det stiftende møde i Stockholm i november blev den nordiske forening orienteret  om mulighederne for en plads ved mødebordet i Bruxelles af generalsekretæren i Glass for Europe, Bertrand Cazes. Den orientering førte efterfølgende til en ansøgning fra The Association of Glass Nordic om at blive optaget som partner i Glass for Europe. Sker det, bygges en solid nordisk-europæisk akse omkring såvel tekniske som politiske tiltag til fordel for bygningsglas.

Endelig kan det forventes, at The Association of Glass Nordic vil koordinere nordiske initiativer i forbindelse med det kommende FN projekt: The International Year of Glass ’22. Flere projekter er under forberedelse i overensstemmelse med en køreplan, der er udarbejdet af den svenske Glasbranschföreningen til fri afbenyttelse for de øvrige nordiske foreninger.

– Et godt eksempel på det udbytte, der kan opnås fra en stærk og stabil dialog i Norden, vurderer Glasindustrien.