Søg
Close this search box.

LYSENDE KIRKE MED GLASPRINT

Rørvik kirke i Norge gennemgik total renovering og genopbygning i 2020. Det skete med bl.a. 1000 m2 glas til kirkens lysende tårn

 Kilde: GLAS og Glass – og Fasademagasinet, Norge

Efter en brand i 2012 har Rørvik kirke i norske Trøndelag været under renovering og genopbygning. Efter et projekt af Pir2 Arkitekter AS er det lamineret glas med keramisk print, som har været den gennemgående facadebeklædning – på kirkeskib såvel om på tårnet.

Tårnet og kirkerummet er udført med en beklædning af lamineret glas med transparent tryk som lyssættes fra bagsiden, så de lysende volumener vil skinne i mørket. Basen er utført i tørstablet natursten i kombination med indslag af kobberbeklædning og genbrugt tømmer fra den gamle kirke. Den del af kirkebygningen er mere jordnær og danner en forbindelse til landskabet.

Hævet over havnen og byen, på en bakke, lå den historiske kirke og tog imod sine gæster til gudstjenesterne.  

Den nye Rørvik kirke skal indtage denne krævende plads med tryghed og stolthed som et synlig samlingspunkt i landskabet, et symbol på mødestedet mellem hav og havn, kyst og by, fortid-nutid-fremtid samt menneske overfor fællesskab. 

– De vertikale glas understreger højden, og giver et slankere udtryk. Liggende glas giver mere ro. Befæstigelsen af glasset var vigtig. Vi ville ikke have langsgående profiler bag glasset som bryder lyset, pointerer civilarkitekt og partner i Pir2, Ogmund Sørli.

Glasbeklædningen på kirkerummet består af 400 laminerede glasmoduler i størrelse 180 x 90 centimeter. Tårnet er udført med 335 moduler på 60 x 180 centimeter. Totalt er facadernes areal på 1000 m2.

FAKTA

Projekt: Nye Rørvik kirke

Bygherre: Vikna kirkelige fællesråd

Byggeår: 2020

Arkitekt og landskapsarkitekt: Pir2 AS

Glas- og facadeentreprenør: Riis Glass og Metall AS

Producent af glas med print: Modum Glassindustri AS

Facadeglas med print: 5.5.2, jernfattigt, Lamitech Impact

Profiler: Sapa 4150 og Schüco FW 60+