Søg
Close this search box.

Kundskaben lyser i Gällivare

Det nye uddannelseshus i Norrbottens Gällivare, 200 km fra den finske grænse, får facaderuderne til at blusse i den samiske natur

Af Poul Sabroe

Kilde: Glasbranschföreningen, GLAS

Foto: Anders Bobert og Anna Kristinsdottir

Nord for polarcirklen ligger Gällivare – en by i forvandling på vejen til at realisere en vision om at blive en arktisk by i verdensklasse. Som en del af det enestående projekt har kommunen været bygherre for et undervisningscenter for voksne: Et gymnasium og et læringsmiljø. Det har fået navnet ‘Kunskapshuset’.

De 23.000 m2 er projekteret af Liljewall Arkitekter i Stockholm med træ, beton og stål som de bærende eller lukkede afsnit og med rytmiske afbrydelser og udskæringer med en rig variation af glas og ruder som energiruder – fx 3-lags Scanglas Coolite, sikkerhedsglas og selvrensende ruder (Pressglas’ BioClean) på de øverste af de i alt fem etager, hvor polering og rengøring er udfordret.   Med en markant træprofil gennem iøjnefaldende indvendige og udvendige træelementer løfter facaden en formtradition og skaber en følelse af håndværk.

Søjler af limtræ danner en basgang i facadernes orkestrering med glaspartier med 3-lags ruder.

Den er bygget i limtræ og glas gennem lodrette træsøjler, der sidder foran de indvendigt bærende. Søjlerne, alle med forskellige former og udskæringer, er placeret i par, hvilket skaber varierende figurer. Når forbipasserende bevæger sig langs skolen, skabes en forandring og rytme. Skolen opfattes i visse vinkler som lukket og i andre helt glaseret. 

Om aftenen og natten – og på denne breddegrad – 67° – er de mørke timer mange, står Kunskapshusets facader som lysende lanterner og en dragende skulptur i natten. Der er lagt stor vægt på at skabe et fleksibelt og smukt uddannelsesmiljø, der er rustet til fremtidens behov for forandring og udvikling. Arkitekturen signalerer derfor både sammenhæng med den eksisterende by og et innovationsspring med facadernes spændstige geometri og rudernes ‘glasøjne’.  

Kunskapshuset i Gällivare lyser op med sine vekslende glaspartier i flere geometrier.

Med minen og naturens konturer som inspiration er den seks etager høje skole designet som en markør, der fortæller en historie om kulturen og stedet. Asymmetrien nedbryder skalaen og giver den en holdbar og stærk arkitektonisk karakter.G

Bygningens farve kommer fra de rødeste elementer i naturen og får bygningen til at række ud efter byen, om vinteren på baggrund af den sneens hvide flade. Kunskapshuset skiller sig ud, men på en måde, der undgår konflikten med nabobygningerne. 

Glaspartiernes rytmiske opdeling understreger de dynamiske effekter i arkitekturen.

Videncentret, der åbnede i starten af 2022, er blevet vel modtaget. Skolen var nomineret til Kasper Salin Award 2020, WAF 2021, INSIDE Awards 2021 og EU Mies Awards 2022. 

Kunskapshuset vandt Swedish Design Award af Rum 2021. 

Nu er bygningen igen aktuel som vinder af Guldstolen, Sveriges agtede indretningspris.

Det er, hvad god arkitektur kan: Indramme og styrke det gode liv. Pennefører: Liljewall Arkitekter.

FAKTA

KUNSKAPSHUSET I G¨ALLIVARE

Bygherre: Gällivare kommune

Arkitekt: Liljewall Arkitekter, Stockholm

Hovedentreprenør: Nåiden Bygg AB

Facadedesigner: Peikko Group AB

Profilsystem: Schüco Sverige AB

Ruder: Pressglass SA

Opbygning, flere typer fx: 8E – 14a – 6 – 14a – 6H + Bioclean (selvrensende)

Spacer: Swisspacer Ultimate og Rolltech Multitech