Søg
Close this search box.

INTERNATIONALE PROJEKTER MED SMARTGLAS – I DANMARK TØVER VI STADIG…

To erhvervsprojekter i henholdsvis Bangalore, Indien og San Diego, Californien, viser vejen frem for intelligente og dynamiske glasløsninger. I Danmark sker der ikke rigtigt noget

Af Poul Sabroe

To af verdens største projekter med intelligent ’smartglass’ er på vej i henholdsvis Californien og Indien. Leverandøren er Saint-Gobain producenten Sage Glass.

Bag forskerparken The Research and Development District  i San Diego står bygherren amerikanske IQHQ, der kalder sig selv ejendomsspecialister – developere – med særligt sigte på byggerier til forskning, udvikling og produktion indenfor folkesundhed og bæredygtighed. IQHQ er især aktiv på USA’s Stillehavskyst, og lige nu er øjnene rettet mod forskerparken RaDD’s 15.000 m2 facadeglas.

For IQHQ har besluttet, at facaderne på det 170.000 m2 store byggeri skal udføres med intelligente, dynamiske glasløsninger: – RaDD er et skelsættende projekt, som vil bringe San Diego i en førerposition indenfor for folkesundhedens udvikling og det marked, som det arbejde skaber, siger vicedirektør i IQHQ, chef for ejendomsudviklingen, Martin Gertler.      

Bangalore, Indien, opføres 160.000 m2 erhvervspark til bla. domicil for Google. Her leverer Sage Glass 16.000 m2 Harmony® smartglas.

IQHQ er bygherre bag San Diego Research & Development District med bl.a. 15.000 kvm. smartglas i facaderne.
IQHQ er bygherre bag San Diego Research & Development District med bl.a. 15.000 kvm. smartglas i facaderne.

Ryan Park, vicedirektør for salg og marketing hos Sage Glass, er – naturligt nok – fornøjet og kalder det ’en utrolig rejse’, som Sage Glass er inviteret med på.

Ryan Park peger i den anledning på, at det smartglas, som Sage Glass kalder ’Harmony®’, løser den konflikt mellem tæthed og indeklima, som energibesparende glas ellers kan blive årsag til:

– Intelligente og dynamiske glasløsninger, der tilpasser sig de aktuelle klimatiske forhold, betyder, at bygningerne blive både behagelige at arbejde i og energieffektive!

Den type ’smartglas’, som anvendes til de to projekter i San Diego og Bangalore, er af typen ’elektrokromt dynamisk’. Betegnelsen dækker over, at de højteknologiske ruder anvender avanceret og intelligent IT-software til at styre rudernes LT – og g-værdier med en impulsstyret toning. Processen udløses med elektriske impulser og betyder, at optimale mængder af dagslys slippes ind i bygningen uden, at indeklimaets balance forringes: Ophedning og solblænding undgås, mens udsigten gennem ruderne bevares.

Herhjemme er elektrokromt smartglas udfordret af den europæiske tradition for at lade de fleste større projekter opføre i totalentreprise. Den entrepriseform betyder, at anlægsprisen får afgørende udslag, når totalentreprenørerne alene byder ind med projektets samlede byggeomkostninger uden afvejning i forhold til bygningens drift.

 Denne særlige konstruktion af valgproces i forbindelse med totalentrepriser er dog under forandring; det sker også i takt med at fokus flyttes fra anlægspris alene til at medtage overvejelser om CO2-aftryk, livscyklus og bæredygtighed. Her tildeles ejendommens vedligeholdelse og drift større opmærksomhed.

Slår de parametre igennem, vil vejen være banet for et trendy valg af dynamiske glasløsninger til energiaktive facader.  

Det er noget, vi her i Glasindustrien holder skarpt øje med.