Søg
Close this search box.

INDRETNINGSMARKEDET FOR GLAS I HASTIG VÆKST

Glas efterspørges til iscenesættelse i boliger eller på kontoret. Det skyldes de gode egenskaber, ny teknologi og en prismæssigt gunstig udvikling, understreges det på Glasstec 2016

Af Poul Sabroe

Glas som et centralt element i indretningen af boligen eller kontoret – det bliver et centralt emne på den kommende Glasstec 2016 messe.

– Arkitekter står foran et stort krav fra deres bygherrer: At de alle ønsker sig helt personlige løsninger. Et bud på en løsning er en stadig mere udbredt anvendelse af glas, lyder det fra Messe Düsseldorf. Årsagen er glassets evne til at forbinde andre overflader og teksturer af sten, træ eller metal og til at skabe helt nye effekter, også med farver og strukturer, hedder det om baggrunden.

– Indretningsmarkedet er hastigt voksende for glas i Tyskland, oplyser direktør i den tyske brancheforening Bundesverbund Flachglas, Jochen Grögegräs. Direktøren forklarer, at halvdelen af omsætningen af sikkerhedsglas i form af hærdede enkeltruder anvendes til interiørformål, mens 25 pct. af produktionen af lamineret sikkerhedsglas bruges til samme formål.

Baggrunden for væksten er ikke mindst producenternes talent for at udvikle produkter til indretning, og at de er lykkedes med at anvende ny teknologi til fremstillingen af et bredt sortiment af designprodukter: Lakeret glas, digtalt printet glas, lamineret glas med farvede folier og 3D glas er eksempler.

Produkternes fællesnævner er evne til at tilføre et miljø og en indretning noget mere end ‘bare’ dagslys og transparens. Disse glastypers tilbud er individualisering af indretningen ved hjælp af en iscenesættelse med stemning ved hjælp af mønstre, strukturer og farver – lidt som på et teater.

Eksempler, som vil blive vist på Glasstec 2016 kommer fra producenter som Saint-Gobain, AGC Interpane og Schollglas.

Saint-Gobain møder op med sit ‘Fluid’ glas, der har fået sit navn fra glassets 3D-effekt af noget, der flyder eller strømmer ned ad glasset. Fluid bruger 3D præg, vekslende med transparente sektioner med betydelig virkning og kalder selv sit bud på et nyt dekorationsglas til indretning for innovation. Det skyldes, at produktionen bruger nye teknologier, oplyser Saint-Gobain. Fluid kan leveres som hærdet, lamineret eller termoversion – alt efter ønske.

Fra AGC Interpane kommer de lakerede glas Lacobel og Matelac, der har været på markedet i en del år. Det nye er mulighederne for at kombinere matglas og glansglas, ligesom nyheden er endnu flere farver – 20 i hver serie, således at kollektionen er døbt ‘2020’.

Endelig er Schollglas klar med en tilføjelse til sine Gewe-programmer: Gewe-art, der er lamineret glas med farvet folie eller dekoreret og struktureret glas ved hjælp af digitalt print og pulverlakering. Produktet er UV-resistent og ridsefast.

– Den afgørende udvikling er, at glas nu er prismæssigt konkurrencedygtigt med andre produkter til indretningens overflader. Det genererer en ekstrem efterspørgsel og dermed muskler til produktudvikling, kommenterer adm. dir. i Schollglas, Carsten Heuer.

Glasstec 2016 åbner 20. september.