Søg
Close this search box.

GLASSTEC ’16: GLAS SOM BÆRENDE ELEMENT

Glasmessen i Düsseldorf peger på, at bygningsglas i den bærende statik nu optræder hyppigt og, at glasset bestandigt udfordres på sin fleksibilitet   

 Af Poul Sabroe

Fra Kew Gardens Palm House, 1844-48 til ikon-arkitekten Frank Gehry’s showcase i Paris til Fondation Louis Vuitton, 2014, går der en lige linje.

Den handler om glas som et bærende, strukturelt element.

Nogle af de første erfaringer blev gjort med palmehuset til Storbritanniens nationale botaniske have, hvor arkitekten Decimus Burton arbejdede med at krumme hærdet og lamineret glas som en del af de store drivhuses bærende statik.

-I dag ved vi, at glas kan levere et betydeligt bidrag til bygningers bærende konstruktioner, påpeger Messe Düsseldorf forud for årets store glasbegivenhed Glasstec 2016. Vi ved også, at det bidrag ikke altid udnyttes og, at glasbyggeriet er præget af en stærk tradition for en enkel og retlinet klimaskærm, konstaterer Messe Düsseldorf.

Derfor vil årets glasmesse have markante indslag på Glass Technology Live og en helt ny konference, Function Meets Glass, som stiller skarpt på glas som det bærende element.

Frank Gehry er arkitekten bag den prominente bygning til Fondation Louis Vuitton i Bois de Boulogne udenfor Paris.

En betydelig del af bygningens statik og klimaskærm er 3600 glaspaneler – alle forskellige –    mange med hærdede og laminerede sikkerhedsglas med en SentryGlass® folie på 1,52 mm fra Kuraray

-Gehry projektet dokumenterer, at glas for længst er gået fra at være et sekundært beklædnings – og lukningsmateriale til at befinde sig blandt bygningens primære bygningsdele, understreger Messe Düsseldorf i sin præsentation.

Et andet eksempel på bærende glas er The Apple Cube på Fifth Avenue i New York, bygget af tyske Sedak. Hver side af terningen består af bare tre anselige elementer af lamineret sikkerhedsglas, hvert på 330 x 1030 cm, udført med fem lag hærdet glas, lamineret sammen om ionoplast-folier. De samlende titanium montage-profiler er her for første lamineret med ind i glaselementet!

I Düsseldorf kan man vente særlig opmærksomhed på montagesystemer til strukturel glas: _ resultat står og falder med den rigtige high-end teknologi til montage på byggepladsen, lyder det fra professor Ulrick Knaack, der er forsker ved de tekniske universiteter i både Darmstadt og Delft.

Man kan nu også spore, at de komplekse projekter fra institutions – og erhvervsbyggeriet begynder at sive ned til de private bygherrer. Og når markedet reagerer, kan det kommer til at gå rigtig hurtigt med udviklingen, varsler Messe Düsseldorf.