Søg
Close this search box.

GLASARKITEKTUR MED HØJ BYTTEVÆRDI

På besøg hos BNL-BNP Paribas i Rom: Huset giver mere tilbage til sine omgivelser, end det tager plads i rummet. Structural glazing er opskriften

 Af Poul Sabroe

Kilde: Guardian Glass

Det italienske hovedkvarter for den franske storbank BNL-BNP Paribas ligger i Rom og er et forbløffende eksempel på, at innovativ arkitektur kan forenes med optimal komfort og velvære for bygningens brugere.

Samtidig udmærker bygningen sig med miljø – og energimæssige topkarakterer, som bl.a. sikrer den et LEED Gold certifikat.

Structural glazing er et kardinalpunkt for det heldige resultat, som ikke mindst får det store volumen på op til syv etager til at integrere sig i byrummet og berige sine omgivelser.

Den kløgtige anvendelse af structural glazing betyder, at bygningen er tillokkende og dragende og i sig selv giver nye synsvinkler på bymiljøet, himlen og vegetationen. Facaden ændrer udtryk med tidspunktet på dagen, vejret og solens vandring på himlen.

Glasbeklædningen giver bygningsfacaden en spejlende funktion, hvormed den ændrer udtryk med spejlingerne af både himlen og byens med dens aftenlys. Med den effekt ophører bygningen med at virke som en spærring eller blokering af rum og udsigt. Æstetikken bliver ogspå den perfekte overgang mellem den nærliggende Tiburtina station og de boligområder, der også er naboer.

BNL-BNP Paribas, Fom, er projekteret af den italienske tegnestue 5+1 AA Alfonso Femia Gianluca Peluffo.

Alfonso Femia, partner og stifter siger: Med sine dynamiske, reflekterende farver søger glasset i bygningen at indgå i sig helt egen og levende dialog med byen og Roms lys. Om dagen som om natten giver glasset generøst enestående og altid vekslende lys refleksioner, farver og gennemsigtighed.

Det er Guardian Glass, der har stået for produktion og levering af glas til facaden med fem forskellige udgaver fra SunGuard® kollektionen. Fire af dem har sølvfarvede karakteristika, mens den sidste er neutral. Fælles for glastyperne er, at de med deres vekslende belægninger leverer forskellige grader af lystransmission og – refleksion for på den måde at imødekomme de arkitektoniske specifikationer.

——————–

 Dansk rudefacade side 1 på nyt www

Det blev den danaske tegnestue Mikkelsen Arkitekter, som kom til at pryde forsiden af et nyt website for den tyske rudeproducent Okalux.


Okalux er en af foregangsvirksomhederne indenfor udvikling af eksperimenterende ruder med nye egenskaber. Æren tilfalder derfor Mikkelsen Arkitekter, fordi tegnestuen står bag den aktuelle overbygning på August Krogh Instituttet på Københavns Universitet. Projektet, der nu udgør den nye topetage på en bygning fra slutningen af 1920’erne, hvor Institut for Idræt og Ernæring har til huse, er udført af ruder med U-værdier så lave som 0,15 W/m2-K.

De isolerer 10 gange bedre end en tilsvarende facade med mineraluld og traditionelle ruder. Mens Den aktuelle Okalux rudefacade er 76 mm, vil en traditionel glasfacade være 500-600 mm!

-sab