Søg
Close this search box.

GLAS GENNEM 400 ÅR STILLER SKARPT PÅ BÆREDYGTIGHED

Fagbladet GLAS skriver bl.a. om renovering af Holmens kirke, en ny kirke til DNV Gødstrup, om et kunstværk i glas og glas som en del af solkraften

Af Poul Sabroe

Foto: Fagbladet GLAS

Alsidigheden i materialet glas har sjældent været bedre beskrevet, end det sker i den udgave af fagbladet GLAS, som snart lander i postkasserne: Teknologisk kompleksitet fra det moderne kirkebyggeri veksler med den historiske brug i tidlig barok. Glaskunst og funkis-glas er også blandt emnerne. At glas vil blive en hovednøgle i den grønne omstilling, dokumenteres også i fagbladets kommende udgave.

Det er tegnestuen Friis & Moltke, der står bag byggeriet af en ny kirke til et af landets store, nye sygehuse, DNV i Gødstrup ved Herning.

– Ovenlyset er et af de bærende elementer i kirkens arkitektur, og det var vigtigt for os, at ovenlyset blev udført uden sprosser eller andre elementer der kunne forstyrre de frie udsyn fra kirkerummet til himlen, fortæller sagsarkitekt Peter Voldstedlund fra Friis og Moltke Architects A/S.

Ovenlyset er derfor opbygget som en stor rude på 9 kvm. Det er en 3-lags energirude med 10 mm hærdet, 18 mm argon, 8 mm float, 18 mm argon og en float 12.12.2. I alt er ruden 79,54 mm tyk.

Det blev en opgave, som ingen danske producenter ville byde ind på, oplyser Friis & Moltke, som i stedet gik i samarbejde med vinduesproducenten med speciale i rammeløse løsninger, Simply Daylight og østrigske Eckert, der er en del af Saint-Gobain-koncernen.

Fra teknologien bevæger GLAS sig til det bedste af håndværket indenfor glarmesterfaget med vinduesrenoveringen I Holmens Kirke som et eksempel.

I forbindelse med en omfattende istandsættelse af Holmens Kirke i 2007, var der ønske om støjdæmpning og energirenovering af kirkens vinduer. Det igangsatte glarmesteropgaven på i alt 26 vinduesfag i en højde på knap 8 m. Den sag krævede både præcision og håndværksmæssige spidskompetencer, fortæller GLAS, som også bringer fotos af det færdige arbejde.

Helt så historisk en bygning som Holmens kirke er en funkis-villa i Hellerup ikke. Men den var bevaringsværdig nok til, at et aktuelt ejerskifte af boligen førte til en gennemgribende renovering og udskiftning, ikke mindst af vinduerne. Mens funktionalismens arkitekter betjente sig af jernrammer til vinduerne, har moderne tider fundet nye veje med både stål og aluminium.

Til den sidste gruppe hører H.S. Hansen A/S, som har udviklet profilet Millennium®. Det er det gennemgående tema i vinduesrenoveringen af villaen fra 1939, fortæller GLAS. Det er en opdatering, som samtidig har forbedret ejendommens energidata fra et energimærke D til A.

Den bæredygtige vinkel er også helt fremme på nethinden i en reportage fra Schweiz ved Zürichsøen, hvor C.F. Møller Architects har vundet en renovering og opdatering af et domicil fra 1970’erne.

Resultatet lægger vægt på at integrere solpaneler i den nye glasfacades solafskærmende lameller. Det giver lamellerne en tredelt funktion:  De bidrager til arkitekturen, skærmer for solen og producerer energi.

Glas som  kunst er emnet for en reportage i fagbladet om en lysende skulptur af Ruth Campau til Klostertorv i Aarhus på et skelet af stål og med 16 glas i forskellige geometrier og farver.

Fagbladet GLAS udkommer i uge 25.