Søg
Close this search box.

GENERALFORSAMLING 2021: REGNEMASKINEN TIL 3-LAGS RUDER KAN BLIVE EN NY NORM

Glasindustriens generalforsamling 2021 udtrykte håb om ny vækst og glædede sig over frugtbare samarbejdsprojekter. Regnemaskinen glasCALC nu er helt klar til brug

Af Poul Sabroe

Glasindustrien, som er Danmarks eneste faglige organisation for virksomheder med interesser indenfor bygningsglas, har i løbet af det seneste år udviklet et nyt dimensioneringsværktøj til beregning af ruder i 3 lag efter anvisningen SBi 215, Dimensionering af glasi klimaskærmen: glasCALC.

Det er et udtømmende beregningsprogram, der har potentialet til at blive en ny dansk norm.

Værktøjet, som består af en digital regnemaskine, har været i prøvekørsel i næsten et år. Efterfølgende justeringer og tilføjelser har nu resulteret i en arbejdsklar platform, hvorpå alle gængse rudeformater kan kalkuleres.

Det fremgik på Glasindustriens generalforsamling 2021, som blev afholdt online fredag 28. maj 2021. 

– glasCALC er et progressivt værktøj til markedet, understregede Glasindustriens formand Michael Stappert. Det er samtidig det eneste dimensioneringsprogram herhjemme, udarbejdet i henhold til anvisning 215 fra Statens Byggeforskningsinstitut, tilføjede Michael Stappert.

Det er civilingeniør og facaderådgiver Martin Lading fra Curtain Wall Adviser, CW|A, som har forestået det grundlæggende arbejde med glasCALC. Derefter er regneprogrammet blevet omsat til den excel-baserede softwareplatform, som glasCALC nu arbejder på.   

– glasCALC kan det, som flertallet af rådgivere har brug for, når de specificerer og beregner 3-lags ruder til facader, oplyser Martin Lading til glasindustrien.dk:

* vindlast efter vindzoner ift. rudeplacering

* klimalaster

* energibelægninger

Martin Lading bekræfter, at glasCALC kan anvendes til de fleste af byggeriets typologier, inklusive byggeri i højden, så længe facaderne ligger indenfor de såkaldte konstruktions -og konsekvensklasser 1 og 2 (CC1 og CC2) i henhold til BR18.

– Og det er langt det overvejende antal byggerier, der er omfattet her, noterer Martin Lading. Han peger også på, at kalkulationer fra glasCALC afsluttende kan udskrives som pdf.

– glasCALC er ikke mindst til de indledende faser i en designproces, hvor værktøjet kan lette arbejdet betydeligt, tilføjer Martin Lading.

For at komme godt i gang med glasCALC har Glasindustrien i samarbejde med CWIA udviklet introduktionskurser, som følger med som en del af pakken, når man køber en licens til glas|CALC.

Kurserne afvikles i de kommende måneder og fornyes løbende i takt med, at nye brugere af glasCLAC kommer til. Regnemaskinen til dimensionering af 3-lags ruder vil blive markedsført i samarbejde med andre faglige organisationer som Glarmesterlauget i Danmark og Alufacadesektionen under Dansk Byggeri.     

I sin beretning til Glasindustriens generalforsamling konstaterede Michael Stappert også, at foreningens andre samarbejdsprojekter med fx de nordiske søsterforeninger, med DTU og med de politiske forsamlinger herhjemme er i markant fremdrift. Ikke mindst i den nordiske dialog afdækkes løbende interesseområder af fælles interesse indenfor sikkerhed, sikring og bæredygtighed. Det fællesskab har nu affødt en ny paraplyorganisation: Nordic Glass Associations, NGA.

Glasindustrien udtrykker den forventning, at årets generalforsamling var den sidste, som var afskåret fra fysisk fremmøde pga. corona-krisen. 24. september er datoen for det første konventionelle arrangement med fysisk tilstedeværelse: Glasindustriens årsfest 2021. Flere nyheder herom følger snarest her på sitet.

Læse hele beretningen og referatet fra Glasindustriens Generalforsamling 2021 her.