Søg
Close this search box.

Forskning skal sikre bedre mobilsignaler gennem energiglas

Tysk teknisk institut har opnået gode resultater ved at ændre lavenergibelægninger, så de tillader gennemgang af langbølgede radiosignaler

Kilde: Glasfakta

På Fraunhofer-Institut für Solare Energiesysteme ISE er man i gang med et forskningsprojekt, der skal forbedre modtagelsen af mobilsignaler gennem moderne termoruder.

2- og 3-lags termoruder med lavenergi- og/eller solafskærmendebelægning er standard i dag. Ud over at reflektere varmestråling reflekterer lavenergi-belægningen også radiobølger. På grund af denne effekt er mobiltelefonmodtagelsen i nye bygninger ofte dårlig. 

I et forskningsprojekt med titlen ‘Funktransparentes Isolierglas’ (da: Radiogennemsigtigt isoleringsglas) har man kunnet forbedre mobiltelefonmodtagelsen væsentligt gennem en næsten usynlig segmentering af lavenergi-belægningen uden at forringe varmeisoleringen væsentligt. 

U-værdien stiger kun meget lidt. Løsningen kan anvendes i belægninger til varme- og solafskærmning i såvel 2-lags som 3-lags ruder i både bygninger og fartøjer.

Illustrationen viser radiobølger, der udsendes udefra (blå) eller indefra (orange) gennem konventionelt og gennem radiogennemsigtigt isoleringsglas. © Fraunhofer ISE

Energieffektivitet spiller en stadig vigtigere rolle i opførelsen af moderne bygninger for at opfylde klimamålene og lovkravene. Blandt andet er de transparente facader en væsentlig komponent. Her anvendes 2-lag og 3-lag termoruder med en eller flere varme- eller solafskærmende belægninger. Disse lag er gennemsigtige i det synlige spektrum, men reflekteres i det infrarøde område, som holder den termiske stråling inde i bygningen. 

De langbølgede radiobølger reflekteres dog også tilbage. Denne effekt fører til massive begrænsninger i modtagelsen af datatjenester og GPS-baserede tjenester. Typisk reagerer modtagerenheden på dette ved at øge transmissionseffekten, hvilket resulterer i reduceret batterilevetid samt øget eksponering for elektromagnetiske felter i bygningen, da strålingen reflekteres frem og tilbage flere gange inde i bygningen. 

Den nye tilgang er at segmentere lavenergibelægningen, f.eks. ved laserstråler eller andre metoder. I projektet har man på en demonstrationsfacade fjernet dele af lavenergibelægningen, så der på glasset er opstået et gitter med områder, hvor radiosignaler kan passere. 

Målinger på demonstrationsfacaden viste, at modtagelsen af datatjenester forbedres betydeligt, når der anvendes radiotransparente ruder. Som følge heraf kunne der opnås en forbedring af det transmitterede signal på 20-50 dB (faktor 100 – 100.000) over hele det relevante frekvensområde (UMTS, LTE, 5G, WLAN, GPS), og der blev opnået en stigning i datahastigheden i download med en faktor på 60. 

U-værdien steg kun i meget begrænset omfang under segmentering. Desuden er gitteret, der er skabt af processen på glasset næsten usynligt for det menneskelige øje. Den varmeisolerende effekt og lystransmission er derfor ikke væsentligt forringet.  

Illustrationen viser radiobølger, der udsendes udefra (blå) eller indefra (orange) gennem konventionelt og gennem radiogennemsigtigt isoleringsglas. © Fraunhofer ISE

Teknologien kan bruges til varme- og solafskærmende ruder med alle typer bløde belægninger. Derudover kan den kombineres med andre teknologier såsom lydisolering. 
Udviklingen af specialglassene er sket i samarbejde med isophon glas og Arnold Glas.