Søg
Close this search box.

ENERGIOPTIMERING BØR SKE DYNAMISK

I tilknytning til professor ved Aalborg Universitet Per Heiselbergs redegørelse for BE15 i SBi213, der nu for første gang betragter facaden som en dynamisk og adaptiv enhed i bygningen, har Glasindustrien modtaget denne kommentar fra SageGlass®

————————–

Af Jacob Ketner Vidkjær,

Business Development Manager,

SageGlass® 

 Vi hilser konklusionen fra Professor AAU & SBi Per Heisselberg velkommen. Det er godt for byggeriets partnere, at der for fremtiden i BE15 kan beregnes effekten af dynamiske facader. 

Dynamiske facader findes i mange afskygninger, hvilket ligeledes stiller store krav til beregningerne, hvor alle krav og aspekter skal vurderes, før man træffer endelig afgørelse for, hvilken løsning der er den bedste for det enkelte byggeri.

Fra SageGlass® tilbydes en elektrokromatisk glasløsning. Elektrokromatisk glas er en dynamisk løsning af selve vinduesglasset dvs. uden brug af mekanisk solafskærmning. 

Elektrokromatisk glas er i al sin enkelthed byggeriets dynamiske energioptimering, der ved hjælp af sensorer og et intelligent styresystem, kan kontrollere lystransmissionen ved hjælp af 4 forskellige toninger fra 60 % til <1 %. Toningen er delt op i tre områder på det enkelte glas i vinduerne, dette tillader at brugerne manuelt kan kontrollere, hvor meget naturligt lys der skal være i lokalet uden at man bliver generet af skarpt sollys. Specielt for Danmark og de nordiske lande hvor solen står højt og lavt afhængig af årstiden, er dynamisk glas genialt. 

Udover at afhjælpe generne fra solen afværger den dynamiske toning også indvendig overophedning fra solens varme stråler, hvilket kan bidrage med en væsentlig reducering af energiforbruget med op til 40 %. 

En elektrokromatisk facade fjerner desuden behovet for mekanisk solafskærmning med markiser, gardiner eller lamelgardiner. Brugerne af bygningen får nye muligheder for at følge med i hverdagen udenfor uden at skulle afskærme helt for udsyn. Udvendige mekaniske solafskærmninger og støjen fra deres motorer fjernes, og løbende vedligehold er selvfølgelig elimineret. 

Når beregningerne desuden medregner komforten for brugerne af bygningen, hvor udsyn er en vigtig faktor for trivsel og motivation, står mekaniske dynamiske løsninger næppe mål med elektrokromatisk glas. 

Gevinsterne ved at vælge elektrokromatisk glas giver således beregningerne en helt ny dimension. Det er ikke længere prisen på den enkelte løsning, der er vigtig, men totaløkonomien for byggeriets ejere, lejere og brugere i hele glassets levetid. 

Princip-skitse: Den elektrokromatiske belægning påføres side 4 på et 2 mm floatglas.