Søg
Close this search box.

Energimærke fra g til b med elektrokrome glas

Usædvanlig sag i en bevaringsklassificeret bygning på det fashionable Picadilly i London viser det komfort – og energimæssige potentiale i dynamiske ruder

Af Poul Sabroe

Foto: Merck eyrise®

Interaktiv klimaregulering i facader ved hjælp af dynamiske glasløsninger vinder nu indpas flere steder. Et godt eksempel er den bevaringsværdige og historicistiske bygning på Picadilly 195 i London af arkitekten Edward R. Robson, som i dag huser The British Academy of Film and Television Arts.

Efter et restaureringsprojekt af Benedetti Architects er to store ovenlys blevet retableret i forholdt til det originale projekt fra 1883. I det nye design blev de tekniske data for de nye ovenlys fuldstændigt afgørende for, om projektet kunne  gennemføres. Ovenlys  af glas uden fornøden regulering ville kræve en 80 pct. reduktion af varmeindstrømning (g-værdi) og blænding. lød den teknisk analyse.

Løsningen på den udfordring blev elektrokrome ruder af typen eyrise®, et flydende krystalglasprodukt. Ruder i 82 forskellige størrelser blev fremstillet i eyrise® systemet med det formål at omdanne den tidligere mørke biograf til et lyst atrium med en fordobling af atriets kapacitet og ny variation i initiativer og aktiviteter. 

Den mest synlige og umiddelbare effekt af de dynamiske ruder til bygningen har vist sig at være den øjeblikkeligt udløste klimaregulering uden at gå på kompromis med det naturlige dagslys.

Glasset forbliver unikt klart og giver brugerne mulighed for at bevare udsigten til Londons tårne.

De nye ovenlys øger brugernes velbefindende gennem visuel komfort, termisk regulering og

farveneutralitet, samtidig med, at de hjælper med at reducere energiforbruget.

På trods af den dramatiske stigning i anvendt glas har renoveringen givet en rekord kort tilbagebetalingstid i form af energibesparelser til reduceret køling.

 – Ved starten af ​​projektet var vores victorianske kulturarvsbygning et gammelt hus, der lækkede varme md et elendigt energimærke på den forkerte side af den værste karakter, fortæller Pauline Campbell, der er BAFTA’s ejendomschef: – De nye ovenlys justerer automatisk afskærmningen af ​​ruden, hvilket resulterer i et lavere kølebehov. Det hele styres, så solenergien får lov til at opvarme, når der er behov, argumenterer Pauline Campbell.  

– eyrise® indglasningen i vores projekt sikrede en certificering fra G til UK EPC rating på 48, hvilket svarer til et dansk energimærke B, hvilket er på niveau med et nybyggeri, konkluderer ejendomschefen.

Projekt: British Academy of Film & Television Arts, BAFTA, 195 Piccadilly, London UK

Bygherre: British Academy of Film & Television Arts (BAFTA)

Arkitekt: Benedetti Architects, London

Ruder og glas: eyrise® s350 Instant Solar

Konstruktion: 23.04/14 ar/6E

g-værdi: 0,27 – 0,40

LT:  30-61 pct.

Se mere på https://www.eyrise.com/solar