Søg
Close this search box.

Årsmøde 2023 med optimisme og stærke mål

Overskriften på Glasindustriens årsmøde 2023 er den grønne omstilling og cirkulær økonomi. For dem, der har lyst, bliver der også tid til en tur til tulipanfestival på Gavnø

Af Poul Sabroe

Glasindustrien kan den 11. maj 2023 holde årsmøde på ryggen af en solid succes. Mens ‘foreningsdanmark’ i coronatiden var tydeligt udfordret, skiftede Glasindustrien strategi til onlinemøder og mandede op på sekretariatet med flere indsatstimer. 

Den kombination har nu skabt både fremgang i medlemstallet og medført øget aktivitet i foreningen på nationalt, nordisk og europæisk plan. Ikke mindst dialogen med Nordens glasorganisationer har været til glæde, mens medlemskabet af Glass for Europe begyndte ved årsskiftet. Også her er forventningerne høje.

Glasindustriens årsmøde samler hvert år de fleste med forstand på glas til en både festlig og fagligt udbytterig dag. Efter tur danner de forskellige landsdele ramme om begivenheden, som i 2023 har fundet vej til Næstved.

– Fordi Næstved har forstået på bedste vis at omdanne en tilsyneladende besværlighed til gavnlighed for by og kommune, lyder det fra Glasindustriens bestyrelse, som står for årsmødets tilrettelæggelse. 

Og det, som bestyrelsen refererer til, er Næstveds koncept ‘Ressource City’. I lyset af de politiske krav om CO2 reduktion og cirkulære økonomiske mål har Næstved kommune valgt at gøre sig selv til et omdrejningspunkt for det, som nu er blevet kendt som den ‘grønne’ omstilling. Det sker i Ressource City Næstved, der omsætter viden om grøn omstilling til værdi for virksomhederne. 

 

Gennem regionale, nationale og internationale netværk inden for cirkulær økonomi opnås adgang til viden og erfaringer, som derefter kan anvendes i det daglige arbejde.  

På Glasindustriens årsmøde er det den daglige leder af de grønne aktiviteter, Michael Thorsen Elgaard, som vil orientere og udfolde de kommunale initiativer, mens årsmødet åbnes af Næstved kommunes formand for klima –  og energiudvalget, Rune Kristensen (K). 

Årsmødet byder desuden på en status over Glasindustriens teknikudvalg og udvalgets arbejde med de mange publikationer, som findes i Glasbiblioteket på glasindustrien.dk. Det bliver teknikudvalgets formand, diplomingeniør Carl Axel Lorentzen, som kommer på gulvet i Ressource City Næstved, inden sekretariatschef Jim Hansen fra Aluminium Danmark tager ordet. Jim Hansens opgave bliver at forklare den vigtige alliance mellem bygningsglas og de mange aluminiumskomponenter, som indgår i en moderne  facade. 

Glasindustriens betragtning her er, at glas og montage indgår i en ny helhed, som i de fleste tilfælde vil skulle modtage en samlet miljøvaredeklaration, en EPD. Den sammenhæng er også baggrunden for en intensiveret dialog mellem de to brancheorganisationer, Alufacadesektionen under Dansk Industri og Glasteknisk Forening, samarbejdet mellem Glasindustrien og Glarmesterlauget i Danmark.

Det faglige program på Glasindustriens årsmøde 2023 slutter med et besøg hos en af hovedaktørerne i Ressource City Næstved, Reiling Glas Recycling, som forarbejder 150.000 ton indsamlet glas p.a. Det upcyclede glas anvendes på Ardagh Holmegaard Glasværk til nye glascontainere til fødevarer og vine. Tilsammen udgør de to virksomheder ‘Glasklyngen i Næstved.’   

– Et imponerende og godt tilrettelagt parløb til gavn for samfundsøkonomien, CO2 reduktionen og den grønne omstilling, lyder anmeldelsen af Glasklyngen i Næstved.

Mens eftermiddagens faglige program finder sted, tager de engagererede glasfolks ledsagere på en fornøjelig og afslappende udflugt til Gavnø Slot og slottets berømmede tulipanfestival i det have – og parkanlæg, der er et af Danmarks smukkeste.

Alle medlemmer af foreningen er inviteret til Glasindustriens Årsmøde 2023. 

Og de, som ikke allerede er medlem, kan jo skynde sig at blive det.