Fagbladet er ude med sin første 2017-udgave og bringer opsigtsvækkende nyt om high-performance facader og imponerende rudeformater ved Vesterhavet
Facaderuder med en højde på 6,4 m eller en højt isolerende facade med en tykkelse på 78 mm – det er to særlige projekter, der præsenteres i den første 2017-udgave af fagbladet GLAS.
Det er bl.a. Museumscenter Blåvand, der får spalteplads med sin nye udstillingsbygning, tegnet af BIG, Bjarke Ingels Group.
Museet opføres i sammenhæng med Tirpitz bunkeren, men graves ned i terrænet ved Vesterhavet for ikke at forstyrre det naturskønne klitlandskab. Bygningen har et areal på 2500 m2, disponeret i betonskaller, der skal ses, som om de vokser op af klitterne på samme måde som de ofte tilsandede bunkere fra 2. verdenskrig. Hvor skallerne opleves højest, lukkes de med glas, som derfor skal have den imponerende dimension B260 x H640 cm.
Det betyder at hver rude har en egenvægt på 1,5 ton. At hejse dem på plads i denne særlige natur var en udfordring i sig selv; en anden stor sag var at finde en måde, hvorpå entreprenøren Skandiviska Glassystem kunne montere og fastholde klimaskærmens storformater i facaderne ud mod på den barske, forblæste kyst.
Hver 3-lags rude er produceret af tre lag 12 mm hærdet glas, hvoraf de to yderste er lamineret sammen for optimal styrke, oplyser GLAS.
High Permance ruder
I debatten om de svulmende facader i det energifokuserede danske byggeri bringer GLAS et vigtigt bidrag om VIP, der står for Very Insulating Panels. Producenten er i dette tilfælde Dow Corning, som har leveret panelerne til den tyske rudeproducent Okalux. Med VIP imellem rudens glas åbnes for U-værdier så lave som 0,15 W/m2-K, der isolerer 10 gange bedre end mineraluld! Projektet, som bringes i GLAS, er en udvidelse af August Krogh Instituttet på Københavns Universitet med Institut for Idræt og Ernæring som bruger. Mikkelsen Arkitekter har stået for projektet med Kai Andersen A/S som udførende.
– Projektet har også vist, at metode – og produktudvikling trives bedst i en kreativ proces, hvor rudeproducent, ingeniør og arkitekt er tættest muligt på hinanden for hele tiden at efterprøve og afveje hinandens indspark, forklarer Stig Mikkelsen, som med denne facadetype, hvor alle moduler er af glas i varierende udførelser, har glædet sig over at arbejde med udtrykket som en 2D grafik. Det skaber nye muligheder for bygningsudtrykket.
Med anvendelsen af high-performance facaden leverer bygningen et mindre fodaftryk og giver alligevel bygherren et fem pct. større brugsareal med en tilsvarende reduktion af kvadratmeterprisen pr. m2.
I den aktuelle sag oplyses den til kr. 37.000 pr. m2.