Søg
Close this search box.

DEN VELLYKKEDE SOLFILM BEGYNDER MED RÅDGIVNING

GLASINDUSTRIEN anbefaler professionel rådgivning før valg og montage af solfilm på ruder og minder om, at Glasindustriens Garantisikring på termoruder bortfalder

Af Poul Sabroe 

Højsæsonen for solfilm-montører er i fuld gang.

Når solen står højt på himlen, ligger ideen lige for: Solfilm på vinduerne!

-Og så er det, man skal holde hovedet koldt og tage den opgave lige så seriøst, som man gør, når man vælger ruder og vinduer, siger en dansk leverandør af solfilm, Brian Henriksen, Prodesign A/S. Ifølge Brian Henriksen kommer mindre heldige resultater med solfilm fra udbydere med ringe viden og erfaring og, som sælger produkter og løsninger, som ganske vist dæmper solvarmen, men også udsætter ruderne for en ekstrem opvarmning. Og så er det, at der kan komme et termisk brud.

Også GLASINDUSTRIEN advarer mod eftermonterede solfilm på den indvendige side af en termorude: Ved at fastgøre filmen bliver absorption af solstrålingen større på det glas der vender indad. Det betyder en større opvarmning for det inderste glas og en øget termisk spænding med en øget risiko for brud. Og når det indvendige glas opvarmes, stiger temperaturen på hele termoruden. Konsekvenserne er større termisk spænding på termorudens kant og dermed også høje ekstra belastninger. Påvirkningen af kantforsegling kan dermed også forkorte termorudens levetid.

– Dimensioneringen af termoruden bør tage højde for en øget absorption med en stigende spænding i glasset; det kan man i forbindelse med projektering af solafskærmende ruder, men ved eftermontering er dette jo ikke længere muligt, observerer formanden for teknisk udvalg i GLASINDUSTRIEN, Carl Axel Lorentzen.

Udvendig montage

-Det er vigtigt at notere sig de garantimæssige forpligtelser, når man eftermonterer solfilm på ruder, pointerer formand i GLASINDUSTRIEN, Jens Otto Damborg. Rudeproducentens garanti under Glasindustriens Garantisikring bortfalder, så snart egenskaberne i termoruden ændres, fx ved at påsætte film.

– Der er operatører i markedet, som ’garanterer’ for deres løsning, men den garanti dækker ikke selve ruden; det vil den aldrig kunne gøre, forklarer Brian Henriksen, der af samme årsag er ekstra opmærksom, når der arbejdes med energiruder.

– Det er vores erfaring, at solfilmen i disse tilfælde skal monteres udvendigt, erklærer Brian Henriksen.

Det er GLASINDUSTRIEN enig i.

-Montage på ydersiden af ruden giver større refleksion og lavere g-værdi og dermed større solafskærmende effekt, forklarer Carl Axel Lorentzen, der også konkluderer, at den indvendige overflade af en rude er den absolut ugunstigste til placering af solfilm.      

Udvalgsformanden peger også på, at opgaven har en kompleksitet, der gør den uegnet til gør-det-selv løsninger.

Professionel montage

Boligejernes rådgivningsside Bolius har samme opfattelse:

– Levering og montage af solfilm er hovedsageligt et arbejde for professionelle montører. Mange forhandlere af film har også et fast samarbejde med autoriserede montører, hvis de ikke selv udfører arbejdet, oplyser Bolius. I lighed med GLASINDUSTRIEN har Bolius også det synspunkt, at solfilm er et smart produkt, men at det ikke altid er den teknisk optimale løsning.

-Overvej i stedet, om det vil være bedre eller billigere at sætte en ny termorude i vinduet med de solafskærmende egenskaber, man ønsker sig, kan man læse på bolius.dk.

Brian Henriksen erklærer, at han har beskæftiget sig med solfilm i mere end 20 år og minder også om, at der hver eneste dag monteres mange tusinde kvm. solfilm, uagtet at garantierne på ruderne bortfalder.

-Det er beviset på, at den vellykkede solfilm kommer til verden i forlængelse af solid viden og rådgivning; der er rigtig mange typer film til mange formål. Er man i stand til at vælge rigtigt, kan man også opnå den eftertragtede forbedring af sit indeklima, argumenterer Brian Henriksen, der også advarer mod at fokusere på pris.

– Hvis en løsning er billig, er den sjældent god, advarer han.

Æstetik

GLASINDUSTRIEN peger tillige på æstetiske overvejelser:

Er montagen god og uden luftbobler eller snavs?

Hæfter filmen overalt til glasset?

Husker man, at film kan krympe?

Hvordan sker montagen på store ruder – samlinger og fuger?

Sker montagen til kant?

Hvordan sker samlingen til liste og forsegling?

-Hvis overvejelserne ender med en ny solafskærmende energirude med indbyggede hensyn til indeklima og energiforbrug, så kan man også lige overveje at integrere hensyn til personsikkerhed og støjdæmpning i ruden. Det er en sidegevinst til en meget beskeden merpris, tilføjer formand i GLASINDUSTRIEN Jens Otto Damborg.