Søg
Close this search box.

BAROMETER FOR DET SUNDE HJEM

Når der bygges – og ikke mindst renoveres – er det uomgængeligt at se design, opførelse og anvendelse i et helhedsperspektiv. Det koster milliarder at lade være, viser undersøgelse

Af Poul Sabroe

En ekspansion af byggeriets storsejrende Energimærke, så mærkningen kommer til at adressere flere værdier, har et betydeligt potentiale.

Det mener GLASINDUSTRIEN, som har peget på dagslys, frisk luft og lyd som emner for et ekspanderet system til kvalitetsmærkning af byggeriet.

En tilsvarende helhedsorienteret målestok kan genfindes hos andre af byggeriets parter.

En af dem er VELUX med sit fokus på bedre levevilkår for mennesker ved hjælp af dagslys og frisk luft. I 2015 introducerede VELUX sit ‘Healthy Home Barometer’ med det formål at styrke kendskabet til boligkvalitetens indflydelse på vores hverdag.

En undersøgelse fra det tyske forskningsinstitut Fraunhofer Institut für Bauphysik IBP afslører således, at 84 mio. europæere bor i hjem, der er for fugtige og usunde og kan udløse sygdomme i luftvejene som astma og KOL. Netop de lidelser koster hvert år de europæiske nationers sundhedsvæsener 82 mia. €!

– Derfor skal vi have politisk fokus på en boligrenovering, der går målrettet efter det sunde indeklima, understreger koncern marketingdirektør i VELUX, Michael Kragh Rasmussen i en kommentar til glasindustrien.dk. Konstateringen af boligernes tilstand følges af spørgsmålet, om beboerne selv er klar over boligernes betydning for deres sundhed?

– Det er først, når vi selv stiller krav om boliger, der ikke bare sparer på energien, men også indrammer et sundt indeklima med frisk luft og dagslys, at vi kan forvente at få dem, siger Michael Kragh Rasmussen i en kommentar til Healthy Home Barometer.

Barometret, der måler på 12 forskellige indikatorer med reference til den sunde bolig, er funderet på et analysemateriale fra 12.000 borgere i 12 EU-lande og repræsenterer 70 pct. af den europæiske befolkning, svarende til 375 mio. europæere. Materialet til Healthy Home Barometer er indsamlet af uafhængige konsulentvirksomheder, oplyser VELUX.   

Barometret opdateres en gang om året, og foreligger nu i 2016 udgaven. Flere overordnede indeklima-parametre er i fokus: Temperatur, frisk luft, dagslys og fugtighed, inklusive deres betydning for trivsel, søvn og hvile.   

– 90 pct. af de bygninger, der skal indfri energivisionerne for 2030-2050, står her allerede; når de renoveres, skal opmærksomheden være på det sunde og komfortable indeklima i sin helhed, påpeger Michael Kragh Rasmussen.

Konklusionen på undersøgelserne er ganske vist, at den gennemsnitlige EU-borger gerne vil have et sundt hjem, men spørges der ind til, hvad det så er, deles meningerne. Mens boligens renovering scorer højt på en topti, er det tankevækkende, at indeklimaet må nøjes med en 5. plads, mens ønsket om dagslys er det allermindst påagtede!