Søg
Close this search box.

GLASFACADE MED NUL-TOLERANCE

Præcisionsbyggeri ved Amsterdams havnefront indeholder samtidig en løsning på naturlig ventilation: Glasfacaden integrerer vinduer, som kan åbnes

Af Poul Sabroe

Et ekstremt krævende glasbyggeri ved havnefronten i Amsterdam er netop blevet færdigt: Ejendommen til Danzigerkade 207 i Minervahaven fra ZZDP Architecten krævede fremstilling af ruder og rammesystemer med nul-tolerance! Opgaven blev løst af Schollglas GmbH, som om sagen siger: – Den usædvanlige kombination af materialer er blevet til et enestående landmærke, som tilbyder brugerne en fantastisk udsigt over Amsterdams havn.

Schollglas peger også på en løsning til at forsyne de i alt fem etager med frisk luft gennem naturlig ventilation: Et vindue, der kan åbnes, er integreret i hver anden af de faste ruder i den statiske glasfacade.

Danzigerkade 207 indgår i et ensemble af erhvervsbyggerier, som har transformeret Amsterdams ’Minervahavn’ fra en travl trafikhavn til et eksklusivt område for både virksomhedsdomiciler og boliger. Projekternes virkemidler er gennemgående robuste og rustikke i form af rå beton, stål og træ.

I det orkester spiller ZZDP’s 5000 kvm. store projekt sin helt egen stemme med sine gulv-til-loft glasfacader med rundede hjørner i dialog med cortenstål-beklædte og udkragede etageadskillelser. Dækkene er trukket så langt frem i forhold til klimaskærmen, at der er blevet plads til beplantning og flere balkoner, heraf nogle med dybde som terrasse.

Klimaskærmen strækker sig over ca. 2900 kvm og er hovedsageligt udført af glas og aluminium.

– Især klimareguleringen var en stor opgave, som blev løst ved hjælp af et program af solafskærmende glas, oplyser Schollglas.

Gennemgående er anvendt tolags rudetyper med en LT på 60 g en g-værdi på 28. Schollglas valgte fra sit Gewe-Therm® Sun program og anvendte Sunguard SNX60/28, suppleret med SNX60/28 HT (Heat Treatable) til bygningens rundede hjørner, hvis glas blev cylinder-krummet under opvarmning.

Ruderne er fremstillet i flere kombinationer af float, hærdede og laminerede glastyper i dimensioner som 6-16-4 med energibelægningen ’High Selective’ på #2. U-værdien med en argon-fyldning på 90 pct. er 1,0 W/m2K.