Søg
Close this search box.

GLAS: EMALJEGLAS I JUMBOFORMAT OG LAMINERET SIKKERHED

Fagbladet GLAS er udkommet med sin tredje udgave i år: 36 sider med fagligt kvalificeret læse – og debatstof. Sikkerhed i højt ydende løsninger og ny teknologi er fokusområder  

Af Poul Sabroe

Pålidelighed, holdbarhed og ydeevne af teknologisk forædlede glasprodukter er et aktuelt emne, som både rådgiverne og glasbrancherne er engageret i. Det kan læses i den udgave af fagbladet GLAS, der netop er udkommet.

I GLAS 3 stiller redaktionen skarpt på bl.a. lamineret glas, emaljerede storformater, dynamisk glas og trådglas; det sker i bevidstheden om, at den teknologiske udvikling ikke bare går hurtigt, men også sker i ryk og spring, så forberedelse til og assimilation af nye teknologier er afgørende.

– Vi ser, at tendensen går mod større glas- og vinduespartier på grund af det rene og elegante udtryk, som passer godt til den rene nordiske arkitektur. Efterspørgslen er stigende i Danmark, og derfor kan vi nu tilbyde markedets største formater, også indenfor hærdet og emaljeret glas, siger Christian Larsen, direktør i Glaseksperten A/S.

GLAS konstaterer, at interessen for pålidelige løsninger med lang levetid er usvækket i diskussionen om lamineret glas til udendørs brug i fx altanværn. Aktuelle udfordringer med misfarvning og delaminering, der ikke mindst har forbindelse til producenter udenfor Danmark,

påvirker den samlede branche; derfor er det hensigten at søge en udvej for at mærke dansk producerede laminerede glasprodukter, så forbrugerne – private som professionelle – kan vælge på et oplyst grundlag. Om der skal følge en forsikring med i lighed med den eksisterende ordning for termoruder er mere usikkert.

I gruppen af spidsteknologiske glasprodukter hører det såkaldte ’smartglas’ eller dynamisk glas til. Her skriver GLAS i sin efterårsudgave om en tagløsning til en af de ny-klassicistiske bygninger på Esplanaden, hvor Det kongelige Søkort-Arkiv har til huse. Ovenlysene i taget er udført med elektrokrome ’smartglas’ i form af 3-lags ruder fra svenske ChromoGenics med en farveskiftende folie, indlagt mellem to lag hærdet glas.

Det er også i GLAS 3, der skrives om glas i forsatsruder til en Amager-ejendom med andelsboliger. Optoglas er et hærdet glas, som med en indvendig, koblet montage i det aktuelle tilfælde dæmper trafikstøjen fra Amagerbrogade med 30 dB.

Glas i kunstneriske og kommunikative sammenhænge er et andet emne for GLAS 3, som bringer både tekst og fotos om glarmester Per Hebsgaards glasproduktion af Alexander Tovborgs storværk på 22 x 6 m, ’Sfinks og natur’ til Københavns Lufthavnes nye Finger E. Og Holmstrup kirke har fået

den idé at udføre sine tavler over kirkens historiske præster i floatglas med print, udført af glarmester Per Drejer på Frederiksberg.

Endelig er også et teknisk aspekt af glas dækket ind i den nye udgave af fagbladet: Diplomingeniør Carl Axel Lorentzen, formand for Glasindustriens teknikudvalg, skriver om det legendariske trådglas, som af mange stadig opfattes som et særligt stærkt glas. Trådglas har sine fordele som flammestoppende i forbindelse med brand, men er ikke et sikkerhedsglas, understreger teksten:

– Mens trådglas kan give en vis modstand mod passage af flammer og røg, kan det være ekstremt farligt ved slag og sammenstød, fordi glasset revner med farlige skærekanter til følge, skriver Carl Axel Lorentzen.

Fagbladet GLAS udkommer denne uge og kan snarest hentes her på siden.