Nordens brancheforeninger forsamlede til Nordic Convention 2024 i København.
Forrest fra venstre: Formand for Glasbranschföreningen i Sverige, Jonas Nilsson, teknisk konsulent i Glascentrum Växjö, Fredrik Hall Johansson, direktør i Glascentrum Växjö Anna-Lena Fransson, direktør i Finnish Flat Glass Association Jenni Heikkilä, oldermand i Glarmesterlauget i Danmark, Torben Nielsen, kasserer i Glasindustrien Danny Olsen, projektchef i RuteRetur, Norge, Kristin Runde, direktør i Glass- og Fasadeforeningen i Norge, Bjørn Glenn Hanssen, teknisk projektchef i Saint-Gobain Glass Nordic & Baltic, Ansgar Schneider, sekretariatschef i Glasindustrien Poul Sabroe.Bagerst fra venstre: Teknisk konsulent i Glasfakta, formand for Glasteknisk Udvalg i Videnscenter for Bygningsglas Carl Axel Lorentzen, sekretariatschef i Glarmesterlauget i Danmark Poul Henrik Madelung, projektchef Rasmus Krag, Arteliagroup Ingeniører, redaktør på tidskriftet Glas og projektleder i Glasbranschföreningen Melinda Lemke, formand for Glasindustriens bestyrelse Michael Holme Knudsen, bygningskonstruktør og konsulent i Glarmesterlauget i Danmark, medlem af Glasteknisk Udvalg i Videnscenter for Bygningsglas Mikkel L. Thomsen, projektleder hos Saint- Gobain Nordic & Baltic Oskar Storm samt direktør I Hanseata Flachglas mbH i Hamburg, Jan Fischelmanns.
Nordisk enighed: Vejen til genbrug af glas skal findes
Nordiske brancheforeninger ser en fremtid med closed-loop recycling af post-consumer glas og indser, at der aktuelt er plads til forbedring
By Poul Sabroe
I august var de fire nordiske landes brancheforeninger indenfor bygningsglas samlet til et fællesmøde i København.
The Glass Convention Nordic 2024 – den syvende af den slags – afslørede, at landenes byggeindustrier står foran et paradigmeskift: Fra lineære til cirkulære strategier; fra kassation, nedrivning og affald på deponi til genbrugelige resurser i materialebanker.
Over hele Norden udviser byggeproduktionen netop nu en nedad gående kurve i lyset af konflikterne i såvel Europa som Mellemøsten. De avler usikkerhed og afventende stilstand. Brancheforeningerne er derfor på spring for at bruge kræfterne på den grønne omstilling i fortsatte budskaber til foreningernes medlemsvirksomheder.
Opgaven handler om at udfase medlemsvirksomhedernes brug af fossile brændsler til produktion og transport; samtidig vil man ændre på infrastrukturen, så processerne udleder minimeret CO2. Virksomhederne i den nordiske glasbranche gør sig klar til en fremtid, hvor ethvert glasprodukt designes og anvendes med en fuld livscyklus for øje. Det kan medføre, at alle glasprodukter udstyres med et digitalt pas (fx en streg – eller QR-kode), som indeholder tekniske data, produktionsvilkår og den cirkulære resurseværdi.
Glasset er et sejlivet råmateriale, der skal genbruges eller genvindes; og de europæiske råglasproducenter efterlyser en langt bedre udnyttelse af post-consumer glas
Endelig skal glasbranchen blive bedre til at formidle kvaliteten i moderne glasfacader, der kan transmittere lyset, men bremse solvarmen.
Det betonede teknisk projektleder Oskar Storm fra Saint-Gobain Glass, som under overskriften ‘tæt på nulenergi facader’ pegede på samspillet mellem valget af glas og bygningens orientering samt facadedesign for at opnå optimeret indeklima i relation til energiforbrug. Oskar Storm redegjorde for glasværkernes behov for et maksimeret tilskud af genanvendt post-consumer glas i form af ‘cullets’, der kan reducere energiforbruget til fremstilling af nyt glas. Men som også er en risiko for produktionen, hvis de tilførte glasmængder indeholder urenheder.
Oskar Storm blev i den udlægning støttet af afdelingsleder Kim Lykke fra Reiling Glas Recycling, som stod uforstående overfor de svingende mængder af planglas fra byggeriet. Potentialet er kendt, men resultaterne følger ikke med. I stedet synes post-consumer planglas at ende i en blandet affaldsstrøm med det ene formål at placeres på affaldsdeponier og derefter som tilslag til fx anlæg af trafikal infrastruktur.
– Det er utilfredsstillende, sagde Kim Lykke og Oskar Storm.
Konklusionerne fremstod skærpede på baggrund af indlæg fra projektchef Kristin Runde fra norske Nomiko og RuteRetur og projektleder Rasmus Krag, Arteliagroup. Kristin Runde dokumenterede eksisterende praksis, når det gælder registrering, indsamling og nyttiggørelse af PCB*)-holdige ruder i Norge. Sammen med den norske brancheforening Glass – og Fasadeforeningen har RuteRetur-ordningen en færdig plan for indsamling og forarbejdning af alle typer post-consumer planglas fra byggeriet. Den plan afventer lovgivning, som kan danne ramme for rudernes registrering, sortering, indsamling og genanvendelse / genvinding.
Byggeriets materialepyramide således som den er gennemgået og arrangereret af Cinark på Det Kongelige Akademis Arkitektskole.
Herhjemme er Artelia en af de førende ingeniørrådgivere med særlige kompetencer indenfor cirkulære driftsmodeller til byggeriet. I den værktøjskasse finder man disciplinen ‘selektiv nedrivning’.
Den indebærer, at nedrivningens materialer anskues som byggevarer til ny anvendelse fra fx materialebanker.
Desværre, observerede projektchef Rasmus Krag , Artelia, så virker de metoder, som findes til selektiv nedrivning kun i ringegrad. Selv detaljerede bekendtgørelser fra Miljøstyrelsen har mindre effekt.
– Incitamenterne til at bruge tid og resurser på at registrere og sortere findes simpelthen ikke, konstaterede Rasmus Krag.
*) PCB: polyklorerede biphenyler er en gruppe af kemiske stoffer, som er skadelige for miljø, dyr og mennesker. Brugen af PCB blev i Danmark forbudt i 1970’erne
Se også:
Finland 2023-24: Safety glass and new norms
Norway 2024: EPG generetor and GFFN as an inspection body
Denmark 2024: Common statistics in the Nordic region
Oskar Storm, Saint-Gobain Glass: Designing glass in near zero energy buildings
Jan Fischelmanns, Hanseata Flachglas mbH: VAG – a revolutionary solution for energy efficiency
Carl Axel Lorentzen, Glasteknisk Udvalg: IGU constructions in the future
Mikkel K. Kragh, Aarhus University: The Circular Facade – the paradigm of regenerative building
Kim Lykke, Reiling Glas Recycling: The challenge of glass recycling
Rasmus Krag, Artelia Group A/S: Selective demolition – legislation in practice