Grønne budskaber i fagbladet glas

TRÆ på Sydhavnen i Aarhus er et projekt af Lendager Arkitekter med genbrugsmaterialer i fokus.

Den første udgave af glas i 2025 bringer et tema om renovering, byfornyelse og grøn omstilling med glas og facader i centrum

Af Poul Sabroe

Foto: fagbladet glas

På havnen i det sydlige Aarhus står Danmarks højeste træbygning: 78 m med 20 etager. Endnu mere interessant er det, at højhusets facadebeklædning og og en del af vinduerne er udført med genbrugsmaterialer!

Aarhus projektet er bare en enkelt af de overraskelser, som venter i den aktuelle udgave af fagbladet glas med tema om renovering og genbrug af glas. Det er et af tidens hotteste emner midt i den grønne omstilling, som ingen i produktionsindustrien kan undsige sig fra.

Fagbladets tema tager også fat på de forhindringer, som spænder ben for de gode intentioner bag genbrug af materialer med lange levetider.

Glas 1 2025 udkommer i denne uge.

– Økonomi, regneark og sædvane står i vejen for ‘fase 2’, hedder det i ‘glas’, som introducerer den nye klassifikation for materialer med det første livsforløb bag sig: ‘Fase 2’.

– Men udfordringerne er, at vi mangler regnemaskiner, regnemetoder og de rette afsætningskanaler for materialerne, observerer kilderne til fagbladet,

I fortsættelse heraf har fagbladet glas viet et helt særligt kapitel til energirudernes konstruktion og dermed forbrug af råglas og andre materialer, inklusive deres tilhørende CO2 data. 

Hidtil har 3-lags ruder været anset som det rigtige valg til såvel nybyggeri som renovering, hvor det er fysisk muligt.

Nu sætter fagbladet GLAS et spørgsmålstegn ved den antagelse og oplister fordele og ulemper ved såvel 2 – som 3-lags ruder, mens redaktionen gør opmærksom på den hovedrolle, som bør tildeles energipriserne.  

Beregnet med energikalkulatoren fra Glass for Europe er det tankevækkende eksempel, at en tre-lags rude, monteret i Sverige, først kan svare sig efter 102 år på grund af de svenske lave energipriser. Den samme rude i Danmark er tjent hjem på 15,7 år.

Og nyhederne fortsætter gennem bladet med et par sider om indretning med glasvægge, som indebærer en række fordele, der ikke nødvendigvis alle er velkendte – fx at en glasvæg uden videre kan genbruges og bidrager til et optimeret indeklima!

Fagbladet glas dokumenterer også, at der er betydelige gevinster at hente ved at renovere og opdatere eksisterende glasfacader og fx udskifte 2 – lags ruder med nye energiruder med tre lag glas. I visse tilfælde kan det ske forholdsvis enkelt, hvis alu-profilerne kan tilpasses til at modtage de tykkere ruder. Det kunne de i et pengeinstituts afdeling i Vejle. Sagen præsenteres i glas 1-2025.

Udsnit af facaden på TRÆ i Aarhus med brug af genbrugsvinduer og ruder.