Søg
Close this search box.

EU: Mærkning af livstids-CO2 efterlyses

En række mærkesager står i kø for at blive behandlet i det nyvalgte Europa Parlament med kommissærer, som indleder deres embedsperiode i begyndelsen af december

EU formand Ursula Gertrud von der Leyen i midten (grøn jakke), omgivet af sine kommende kommissærkolleger. Energi – og boligkommissær Dan Jørgensen ses som nummer seks fra højre.

Glass for Europe, den europæiske brancheorganisation for bygningsglas, har indkredset fokusområder, som vil få ekstra opmærksomhed: EPR (udvidet producentansvar), et nyt CPR-system (Construction Products Directive) og ikke mindst kommende mærkningsordninger for WLC (Whole Life Carbon), der vil spejle et produkts totale CO2 emissioner gennem sin levetid.

Det sker, fordi Glass for Europe gør sig klar til en sæson med nye MEP’er og helt nye kommissærer, som officielt tiltræder arbejdet i december. 

Glasindustrien er gennem sit medlemskab af Association of Glass Nordic tæt på alle processerne.

– Det betyder, at vejen fra hjemland til EU-parlamentet kan forkortes ved at sende spørgsmål til de nye MEP’er via Glass for Europe, lød det under et møde i Bruxelles i slutningen af oktober med deltagelse af Association of Glass Nordic, AGN. De nye kommissærer tiltræder i begyndelsen af december.

I Norden er alle fire medlemslande fra AGN i færd med at forberede lukkede kredsløb til det bygningsglas, som kan indsamles i forbindelse med selektive nedrivninger (‘post-consumer’). Formålet er at bevare glasset i materialestrømmen og tilsikre, at mest muligt indsamles under kontrollerede forhold med henblik på tilførsel som tilslag til smelteovnene på de europæiske glasværker.

– For at det kan ske, skal materialestrømmen være så fri for urenheder som muligt; selv små mængder af uvedkommende stoffer fra urent indsamlet post-consumer glas kan være gift for produktionen af nyt bygningsglas, forklarer chef for cirkulær økonomi hos Saint Gobain Tyskland, Moritz Feid.

Moritz Feid er opmærksom på det system til indsamling af PCB-holdige termoruder, som har været operationelt i Norge siden 2002 og, som aktuelt indsamler og behandler ca. 35.000 PCB-kontaminerede enheder hvert år.  Saint Gobain Tyskland er i færd med at undersøge potentialet i den norske metode, som kaldes RuteRetur og drives af fem nationale brancheforeninger.

Direktøren for Glass – og Fasadeforeningen i Norge, Bjørn Glenn Hansen erkender, at en opskalering af RuteReturs PCB-registrering til at indsamle og behandle majoriteten af alle post-consumer termoruder i Norge er ‘en helt anden operation’, alene på grund af omfanget, som kan løbe op i millioner af enheder. Samtidig har de norske myndigheder endnu ikke har tændt det grønne lys for sådan en ordning. 

I Bruxelles fremgik det imidlertid, at også den franske bygningsglasorganisation, Union des Transformateurs de Verre Plat (UTVP), samt den britiske Glass and Glazing Federation begge har erfaringer med indsamling og forsvarlig bearbejdning af post-consumer bygningsglas.

Begge landes systemer studeres nu af Association of Glass Nordic.