Synliggørelsen af processen hviler bl.a. på EU direktivet om bygningers energimæssige ydeevne, som snart ventes fuldt implementeret. En video stiller skarp på bygningsglas
Af Poul Sabroe
Illustrationer: Glass for Europe og arkiv
Direktivet om bygningers energimæssige ydeevne (Energy Performance of Buildings Directive), EPBD)e er på vej igennem den parlamentariske og administrative proces i EU.
Det fremgik på et møde i netværket Glass for Europe, hvor Glasindustrien deltager gennem sin tilknytning til Association of Glass Nordic.
Europakommissionen forbereder således såkaldt ‘secondary legislation’, hvilket vil sige den lovgivning, som får effekt på nationalt niveau med EPBD-direktivet som ramme. Lovgivningsarbejdet har til formål at støtte den nationale proces, når energidirektivet for bygninger slår igennem. Et stærkt diskuteret emne handler om WLC, Whole Life Carbon – livstids CO2 aftrykket fra bygninger; rygtet vil vide, at en forenkling af direktivet er på vej her.
Hvad vi nu ved er, at følgende udkommer i løbet af den næste måned og frem mod 1.8.2025:
* Minimum standarder for bygningers energiydelse
* Livstids standarder for nye bygningers GWP – Global Warming Potential – bygningens potentielle bidrag til den globale opvarmning
* Metodeanvisninger til kalkulationer (af fx. transparente bygningselementer)
Hele EPBD komplekset ventes aktuelt at være introduceret med national lovgivning i januar 2027, inklusive nationale renoverings planer for den eksisterende bygningsmasse.
Af stor vigtighed er tillige, at EU nu anerkender og arbejder på lovgivning om cirkulær økonomi indenfor det byggede miljø. EU har derfor også identificeret opgaven således:
`EU vil aktivere og understøtte den frie udveksling af cirkulære produkter, sekundære råvarer og affald, fremme et højere udbud af genbrug af høj kvalitet samt stimulere efterspørgslen efter sekundære materialer og cirkulære produkter.'
Samtidig giver EU udtryk for den vigtige målsætning, at omkostningerne ved at lade genbrug erstatte virgine materialer skal reduceres. Netop den omstændighed, at valget af cirkulære produkter i dag kan ende med at blive mere bekosteligt end købet af jomfruelige, er en væsentlig hindring for en kickstart af efterspørgslen.
EU’s ‘Circular Economy Act’ vil også tage hensyn til eksisterende vilkår i andre EU direktiver som affaldsdirektivet og direktivet om lossepladser.
Glasindustrien, Association of Glass Nordic og Glass for Europe er stærkt engageret i at udbrede kendskabet til bygningsglas og til de fordele og muligheder, som materialet tilbyder.
Glasindustrien glæder sig derfor over, at Glass for Europe har produceret en illustrativ og oplysende video om potentialet i bygningsglas: En rejse gennem værdikæden.
Se den her.
