Søg
Close this search box.

FINSKE GLASDAGE KOMMER TIL KØBENHAVN

Nordic Glass Seminars 2019 holdes i september med deltagelse fra de nordiske glasorganisationer. Her optræder også finske Jorma Vitkala med en rapport fra Tampere

Af Poul Sabroe

Foto: GPD, Tampere

Viden vokser, når viden deles.

Det er et tankevækkende aksiom bag den finske glaskonference Glass Performance Days, som sluttede i Tampere denne sommer. I september kommer grundlæggeren af internationale konference, Jorma Vitkala til København for at dele slutresultatet af de fire finske dage med glas.

– Vi er ikke i tvivl om, at udviklingen i retning af tyndere, lettere og smartere glas, som var blandt de mest diskuterede emner på denne udgave af GPD, lyder konklusionen fra Jorma Vitkala, som erkender, at glasløsninger med dynamiske og kontrollerbare egenskaber har haft en svær fødsel.

– Men om ti år – ved slutningen af 20’erne – vil vi se, hvordan smart glas kommer til at indgå i rigtig mange sammenhænge. Det kommer til at ske med en ny generation af glasproducenter og drevet af et folkeligt krav om en grøn omstilling, forklarer Jorma Vitkala.

Den finske anfører for GPD taler sig varm om glassets fremtid: – Hele glasområdet vil vokse eksponentielt med en masse nye udviklere og producenter, som vi end ikke kan forestille os i dag. Der vil komme en seriøs bølge af investeringer i ny teknologi og en optimeret brug af data, som vil omkalfatre hele måden, vi arbejder med glas på, mener Jorma Vitkala, som kunne glæde sig over rekordhøj tilslutning til Glass Performance Days 2019 med over 1000 gæster fra mere end 50 nationer.  

GPD i Tampere blev en premiere på en samarbejdsform, karakteriseret af tværfaglig dialog mellem virksomhedsledere, arkitekter og meningsdannere om emner som urbanisering, digitalisering, teknologiske gennembrud overfor klimaændringer og samtidig en indgang til at forstå, hvordan udviklingen må genopfinde glas for at opfylde kommende målsætninger.  

– De komplekse geometrier bliver vore næste udfordringer, fordi vi vil se bygninger med helt nye strukturer. Mens glas i endnu større formater næppe bliver til virkelighed, så vil vi se en ekstrem udvikling indenfor glas, der krummer og udviser helt anderledes linjeforløb. På den måde kan bygningen danne et budskab i sig selv, forklarer Jorma Vitkala og nævner som eksempel Adidas bygningerne i Shanghai og New York.

Glass Performance Days 2019 blev atter en god anledning for flere vindues – og facadeorienterede brancher til at mødes; og det var i Tampere, man kunne tage temperaturen på den nyeste udvikling indenfor smartglas sammen med repræsentanter for start-up virksomheder som Physee, Heliotrope Technologies og Mimsi Materials, der alle forsker i udviklingen af glas med interaktive    og intelligente opgraderinger.                                                                  

– Ved at kombinere vore forskellige teknologier kan vi skabe et helt nyt produkt, som vil kunne bære en ny fremtid med dynamiske bygningsfacader, vurderede CEO Sankara Pillay, Mimsi Materials.    

I midten af september ankommer formand for komiteen bag Glass Performance Days, Jorma Vitkala til København. Her deltager han i et to dages nordisk glasseminar med deltagelse fra glasforeningerne i hele Norden.  Blandt emnerne er en fællesnordisk auditering af virksomheder, der producerer laminerede glasprodukter, højhusbyggeri, uddannelse indenfor glasbrancherne samt glas & brand.

På dagsorden er Jorma Vitkala, som vil gennemgå resultaterne fra Tampere 2019 med sine nordiske kolleger.  

Nedenstående:  Principskitse af funktionaliteten i elektrokomatisk glas. Illustration: Sage Glass.